MIKOŁAJKOWE WARSZTATY W 3b

Pewnie fajne jest dostać słodycze od Świętego Mikołaja. Ale jeszcze lepiej jest samemu wykonać  te słodycze! Nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonany prezent. Dlatego też w  tym roku z okazji Świętego Mikołaja klasa 3b uczestniczyła w słodkich warsztatach czekolady prowadzonych przez zaprzyjaźnioną Akademię Rozwoju „Mamutek”.  Przyszedł czas na rozbudzenie zmysłu smaku!

Na zajęciach dzieci zapoznały się z historią czekolady, dowiedziały się jak prawidłowo temperować czekoladę,  jak ją dekorować i sprawiać by była smaczna i doskonała.  Następnie Mali Cukiernicy ubrali na głowy czepki, założyli foliowe fartuszki  i przystąpili do tworzenia czekoladowych słodkości. Każdy uczestnik wykonał tabliczkę czekolady „nadzianą” bakaliami, owocami liofilizowanymi czy kolorowymi cukierkami, a także dostał czekoladowego lizaka pokrytego kolorową posypką oraz 3 praliny.

I to nie koniec słodkich przyjemności. Warsztat został zakończony czekoladową fontanną w której dzieci moczyły  biszkopciki i chrupki kukurydziane.

Do produkcji czekoladowych pyszności użyto czekolad mlecznych firmy Wedel.

Słodkości zostały estetycznie zapakowane przez co mogły stać się świątecznym prezentem dla najbliższych .

To była wspaniała lekcja i zabawa!

A.P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Script logo