MIKOŁAJKOWE WARSZTATY W 3b
Pewnie fajne jest dostać słodycze od Świętego Mikołaja. Ale jeszcze lepiej jest samemu wykonać te słodycze! Nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonany prezent. Dlatego też w tym roku z okazji Świętego Mikołaja klasa 3b uczestniczyła w słodkich warsztatach czekolady prowadzonych przez zaprzyjaźnioną Akademię Rozwoju „Mamutek”. Przyszedł czas na rozbudzenie zmysłu smaku!
Na zajęciach dzieci zapoznały się z historią czekolady, dowiedziały się jak prawidłowo temperować czekoladę, jak ją dekorować i sprawiać by była smaczna i doskonała. Następnie Mali Cukiernicy ubrali na głowy czepki, założyli foliowe fartuszki i przystąpili do tworzenia czekoladowych słodkości. Każdy uczestnik wykonał tabliczkę czekolady „nadzianą” bakaliami, owocami liofilizowanymi czy kolorowymi cukierkami, a także dostał czekoladowego lizaka pokrytego kolorową posypką oraz 3 praliny.
I to nie koniec słodkich przyjemności. Warsztat został zakończony czekoladową fontanną w której dzieci moczyły biszkopciki i chrupki kukurydziane.
Do produkcji czekoladowych pyszności użyto czekolad mlecznych firmy Wedel.
Słodkości zostały estetycznie zapakowane przez co mogły stać się świątecznym prezentem dla najbliższych .
To była wspaniała lekcja i zabawa!
A.P.