PIZZA NA DZIEŃ DZIECKA

Dzień Dziecka zawsze kojarzy się w radością i uśmiechem. Klasa 4e z okazji swojego święta, bo przecież uczniowie to dzieci, miała tej radości i uśmiechów całe mnóstwo. 4 czerwca we wtorek wybraliśmy się do kęckiej restauracji „Mimoza” na warsztaty kulinarne „Jak się robi pizzę”. 

            Z okazji naszego przyjścia układ sali restauracyjnej został zmieniony i czekał na nas długi stół z produktami potrzebnymi do przygotowania pizzy. Jednak zanim zabraliśmy się do wyrabiania ciasta i komponowania swoich wypieków, szef kuchni zaznajomił nas z wieloma ciekawymi faktami. Dowiedzieliśmy się, jakie są rodzaje restauracji, jak one funkcjonują, jakie mają obowiązki poszczególni pracownicy, poznaliśmy tajniki kuchni i jak się dobrze zachować w restauracji. Odkryliśmy historię pizzy, jej ewolucję i rewolucję i jakie są jej rodzaje.

            Jednak najważniejsze i najciekawsze było samo robienie pizzy. Z wielkim zapałem zabraliśmy się do jej przygotowywania. Pod okiem fachowca wyrobiliśmy ciasto, smarowaliśmy je sosem pomidorowym, posypaliśmy serem, a następnie dobieraliśmy dodatki według własnego uznania i pomysłu. Zabawy było przy tym co niemiara! Potem pizza powędrowała do pieca, a nam pozostało tylko czekać na efekt końcowy. I… oto nasze kulinarne cuda pojawiły się na stołach, a my zabraliśmy się jedzenia. Wszystko było pyyyszne J Na talerzach nie został nawet okruszek. Pizza zrobiona samu smakuje wspaniale.

            To był wesoły i smaczny Dzień Dziecka!

            Na warsztaty udaliśmy się także dzięki nagrodzie 100zł, którą otrzymaliśmy od Rady Rodziców za uzbieranie najwyższej kwoty w ramach ogólnopolskiej akcji „Góra Grosza”. Nasza klasa wsparła dzieci w potrzebie i w nominałach groszowych uzbierała 189,68zł. Warto pomagać!

 Klasa 4e z wychowawcą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Script logo