SZLIFUJ FORMĘ NA WIOSNĘ CZ. 2
8 marca 2017 r. odbyło się spotkanie uczniów klas II gimnazjum z Panią Martą Tobiczyk - dietetykiem Poradni Dietetycznej w Kętach „Dieta i My”. Pani dietetyk przeprowadziła dyskusję z młodzieżą na temat zdrowego odżywiania. Podczas rozmowy zwróciła szczególną uwagę na następujące aspekty:
1. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych posiłków: 5 posiłków dziennie, co 3 godziny, w tym koniecznie śniadanie.
2. Każdy posiłek powinien być wzbogacony w porcję warzyw i owoców.
3. Pieczywo pełnoziarniste powinno być głównym źródłem energii.
4. Odpowiednią ilość białka zapewniają: ryby, jajka, mięso drobiowe. Przetwory mleczne należy spożywać co najmniej dwa razy dziennie.
5. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami roślinnymi np.: olejem kokosowym lub rzepakowym.
6. W codziennej diecie należy ograniczyć spożycie soli i cukrów. Za wyjątkiem gorzkiej czekolad, która jest doskonałym źródłem magnezu i żelaza.
7. Należy wypijać co najmniej 1,5 litra wody dziennie.
8. JEDNAK AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA – TO PODSTAWA ZDROWIA I URODY!
Na zakończenie zajęć każdy uczeń otrzymał porcję witamin: 100 % soki owocowe. Dziękujemy sponsorowi: firmie MASPEX Wadowice za pyszne Kubusie.
B.J.